LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii în Crimeea. Ucrainenii au distrus mai multe rachete Kalibr

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Explozii în Crimeea. Ucrainenii au distrus mai multe rachete Kalibr

Este a 391-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Ministerul Apărării din Ucraina afirmă că a distrus mai multe rachete de croazieră de tir Kalibr în timp ce erau transportate pe calea ferată, în peninsula Crimeea.

FOTO Profimedia

UPDATE 06:40 Putin i-a transmis lui Xi Jinping că va discuta planul pentru "soluționarea crizei acute din Ucraina"

Președintele chinez Xi Jinping a ajuns la Moscova, acolo unde a avut o discuție de peste patru ore cu omologul său rus, Vladimir Putin. Cei doi lideri au discutat și despre posibilitatea unui proces de negociere pentru încheierea războiului din Ucraina. Putin a transmis că Rusia este mereu deschisă pentru un proces de negociere.

"Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere", a declarat Putin.

China a publicat în urmă cu câteva săptămâni un plan de încheiere a războiului cdin Ucraina. Acesta include reluarea discuțiilor de pace. SUA avertiza că un astfel de plan ar fi de fapt doar o tactică pentru a trage de timp.

"Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mişcare tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, pentru a îngheţa războiul în propriile condiţii", a declarat Antony Blinken.

Cină cu șapte feluri de mâncare pregătită pentru vizita lui Xi Jinping la Moscova

O cină cu șapte feluri de mâncare a fost pregătită pentru președintele chinez Xi Jinping și omologul său rus Vladimir Putin, în timpul discuțiilor care au avut loc luni și s-au întins mai bine de patru ore.

Discuția dintre cei doi lideri politici a fost doar una informală, urmând ca marți să aibă loc o discuție oficială.

"Astăzi am fost bucuros că aţi putut găsi timp pentru a veni seara să avem o discuţie calmă, despre toate problemele de interes, într-o atmosferă prietenească şi informală", i-a spus Vladimir Putin omologului său, la plecare, potrivit agenţiei de presă de stat din Rusia.

UPDATE 06:00 Forțele ruse au lansat mai multe atacuri nereușite în trei zone pe frontul ucrainean

Pe parcursul zilei de luni, trupele ruse au lansat peste 13 lovituri aeriene și alte patru atacuri cu rachete asupra Ucrainei. Au avut loc operațiuni nereușite în sectoarele Marinka, Avdiivka și Shakhtarsk, potrivit Statului Major General al Ucrainei.

"Pe parcursul zilei, inamicul a efectuat 13 lovituri aeriene şi patru lovituri cu rachete, precum şi şapte atacuri cu lansatoare multiple de rachete. Nivelul ameninţării cu rachete pe teritoriul Ucrainei rămâne ridicat. Situaţia operaţională în zonele Volyn, Polissia, Sivershchyna şi Slobozhanshchyna nu s-a schimbat semnificativ.

Pe tot parcursul zilei, inamicul a bombardat zonele Seredyna-Buda, Sopych, Starykove, Atynske, Kostiantynivka, Kindrativka, Volfyne, Oleksandrivka şi Popivka din regiunea Sumy, Kamianska Sloboda şi Khrinivka în regiunea Cernihiv, precum şi Hlyboke, Morokhovets, Vovchansk, Zemlianky, Krasne Pershe, Dvorichna, Zapadne, Kamianka şi Krasne în regiunea Kharkiv.

Pe axele Kupiansk şi Lyman, inamicul a folosit artileria împotriva oraşelor Kupiansk, Krokhmalne şi Berestove în regiunea Harkov, Nevske, Pishchane, Bilohorivka şi Dibrova în regiunea Luhansk, precum şi Spirne, Torske şi Novoselivka în regiunea Doneţk. Inamicul a desfăşurat operaţiuni ofensive nereuşite în direcţia Novoselivske.", se arată în raport, potrivit news.ro .

UPDATE 04:00 Premierul japonez Fumio Kishida, în drum spre Ucraina

Premierul japonez Fumio Kishida se află în drum spre Ucraina pentru o vizită surpriză, a informat marţi presa japoneză, relatează Agerpres.

Fumio Kishida, care a fost luni în India, urmează să sosească marţi în cursul zilei, potrivit în special televiziunii naţionale NHK şi agenţiei de presă Kyodo, citând o sursă guvernamentală anonimă.

Rachete de croazieră rusești, explodate în Crimeea

Ministrul ucrainean al Apărării a afirmat că în nordul peninsulei Crimeea a avut loc o explozie în urma căreia au fost distruse rachete de croazieră rusești care ar fi urmat să fie folosite de flota rusească din Marea Neagră.

"O explozie în oraşul Djankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachete de croazieră ruseşti Kalibr-KN în timp ce erau transportate pe calea ferată", a declarat Oleksii Reznikov.

UPDATE 02:00 S-au încheiat convorbirile la Kremlin între preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping

Preşedinţii rus Vladimir Putin şi chinez Xi Jinping au încheiat luni la Kremlin o primă discuţie informală tęte-ŕ-tęte care a durat patru ore, au informat agenţiile de presă ruse, relatează AFP.

Potrivit agenţiei de presă Ria-Novosti, Putin şi-a însoţit oaspetele în afara Kremlinului. Cei doi şefi de stat vor participa la un dineu, iar marţi vor avea mai multe discuţii oficiale odată cu semnarea unor acorduri de consolidare a cooperării ruso-chineze.

Ucraina și partenerii europeni au făcut un plan comun pentru livrarea muniției

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat, luni seară, că a convenit cu partenerii europeni asupra unui plan comun pentru livrarea muniției necesară artileriei ucrainene. Valoarea ajutorului se ridică la 2 miliarde de euro.

„Astăzi, avem mai multe decizii importante, în primul rând de apărare. Partenerii noştri europeni au convenit asupra unui plan comun de accelerare a livrării de obuze pentru artileria noastră. Această decizie este în valoare de 2 miliarde de euro. Aceasta prevede atât livrarea imediată, cât şi producţia de muniţie”, a afirmat Zelenski.

SUA anunță un nou pachet de apărare pentru ucraineni

SUA a anunțat că va trimite în Ucraina un nou pachet de apărare care va include și rachetele HIMARS. Valoarea totală a pachetului aprobat de guvernul american se ridică la 350 de milioane de dolari. Acesta mai include artilerie și alte muniții necesare forțelor ucrainene în lupta cu rușii.

„Tot astăzi a fost anunţat un nou pachet de apărare din partea Statelor Unite. Acesta este în valoare de 350 de milioane de dolari. Include rachete pentru HIMARS, artilerie şi alte muniţii - tot ceea ce este cu adevărat necesar pentru a ne sprijini soldaţii. Îi mulţumesc preşedintelui Biden, Congresului şi tuturor americanilor!”, a spus Zelenski.

UPDATE 00:00 ''Lumea nu ar trebui să se lase păcălită'' de propunerile Chinei, afirmă Blinken

Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, a declarat luni că "lumea (nu ar trebui) să se lase păcălită" de propunerile Beijingului privind soluţionarea conflictului din Ucraina, în contextul în care preşedintele chinez Xi Jinping se află în vizită la Moscova, relatează AFP.

"Lumea nu trebuie să fie păcălită de nicio decizie tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, de a îngheţa conflictul potrivit propriilor sale condiţii", a declarat secretarul de stat presei.

Potrivit lui Antony Blinken, SUA apreciază orice iniţiativă diplomatică pentru "o pace justă şi durabilă", dar şi-au exprimat îndoielile cu privire la disponibilitatea Chinei de a păstra "suveranitatea şi integritatea teritorială" a Ucrainei.

"Orice proiect care nu acordă prioritate acestui principiu fundamental reprezintă, în cel mai bun caz, o tactică de stagnare sau pur şi simplu încearcă să faciliteze un final nedrept" al conflictului, a spus el, adăugând: "Aceasta nu este o diplomaţie constructivă".

Rusia acuză Occidentul că doreşte să o ''despartă'' de sudul Caucazului

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acuzat luni Statele Unite şi Uniunea Europeană că doresc "despărţirea" Rusiei de sudul Caucazului, încercând să se implice în negocierile de pace dintre Armenia şi Azerbaidjan, transmite AFP.

În timp ce ofensiva rusă din Ucraina s-a împotmolit, Moscova pare să îşi piardă influenţa în Georgia, Armenia şi Azerbaidjan, într-o regiune unde are prin tradiţie un rol de mediator, observă agenţia citată.

"Vedem perfect obiectivele Occidentului în sudul Caucazului, nu le ascunde, le afirmă - să despartă Rusia" de această regiune, a afirmat şeful diplomaţiei ruse, susţinând că puterile occidentale încearcă să "submineze arhitectura de securitate" din această parte a fostei Uniuni Sovietice.

Lavrov a făcut declaraţiile respective într-o conferinţă de presă la Moscova, alături de omologul său armean, Ararat Mirzoian. El a reproşat de asemenea Bruxellesului şi Washingtonului că încearcă să îşi "impună controlul" asupra negocierilor între Erevan şi Baku.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Vă prezentăm imagini cu noi consilieri aleși în Burnley și Leeds...

2 „Încercați să deschideți negocierile, implicați-i pe chinezi și puneți arma pe masă”

3 Cele mai noi date despre pensionarii din România

4 O știre pozitivă despre România

5 VIDEO Dacă imaginile sunt reale, este cel mai mare dezastru înregistrat de ruși de la invadarea Ucrainei...